Houtsoorten

 

Tuinhout en duurzaamheid

 

De toevoeging van een houten gebouw of erfafscheiding kan een mooie en natuurlijk ogende aanvulling zijn van uw tuin of perceel. De keuze van houtsoort bepaald hierbij de uitstraling maar ook de duurzaamheid. Alle houtsoorten zijn ingedeeld in duurzaamheidsklassen. De duurzaamheidsklasse wordt gemeten door onbehandeld hout van verschillende houtsoorten onder vastgelegde testomstandigheden in contact te brengen met de grond en dan te registreren hoe lang het duurt voor het hout aangetast wordt.
Er zijn vijf duurzaamheidsklassen, vroeger I tot V en tegenwoordig 1 tot 5. Duurzaamheidsklasse 1 betekent dat het kernhout nog goed is na meer dan 25 jaar in contact met de grond te zijn geweest. Voor klasse 2 tot en met 5 geldt respectievelijk: 15–25 jaar, 10–15 jaar, 5–10 jaar en minder dan 5 jaar.
 

 

 

 

 

 

 

 

Voor elke toepassing gelden er andere vereisten. Het is dan ook belangrijk de juiste houtkeuze te maken, lettend op de eigenschappen van het hout, de verwachte levensduur en de weerstand tegen aantasting. Uiteraard wil het oog ook wat en zo zal bij de keuze die u uiteindelijk maakt ook de kleur, tekening en textuur van het hout kunnen meespelen.
Bleeker Houtbouw maakt gebruik van houtsoorten die zich perfect lenen voor het “buiten” toepassingsgebied. Hieronder vindt u een klein overzicht van veelgebruikte houtsoorten die toegepast worden bij tuintimmerwerken door Bleeker Houtbouw. Niet geheel onbelangrijk is dat Bleeker Houtbouw  enkel gebruik maakt van leveranciers die hun producten aanbieden met het duurzaamheidskeurmerk FSC of PEFC.  

 

Geïmpregneerd vurenhout
Geïmpregneerd vurenhout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïmpregneerd vurenhout in de volksmond ook wel “tuinhout” genoemd, is goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Geïmpregneerd hout heeft een groenige houtkleur. Dit zal onder invloed van licht in de loop van de tijd vergrijzen. Dit vergrijzen heeft echter geen nadelige invloed op de duurzaamheid. Geïmpregneerd tuinhout valt in duurzaamheidsklasse 2 tot 3 en wordt vooral gebruikt voor tuinschermen, palen, geveltimmerwerk en schuttingen.      

 

Douglashout
Douglashout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Douglashout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Douglas heeft onbehandeld van nature een hoge duurzaamheid. Door de van nature hoge duurzaamheid is Douglas een milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd Vuren wat veelal chemische stoffen bevat om een verhoogde duurzaamheid te bereiken. Douglas valt in duurzaamheidsklasse 2 tot 3 en wordt vooral gebruikt voor buitenmeubilair, pergola’s, geveltimmerwerk en schuttingen.    

 

Eikenhout
Eikenhout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eiken is van oudsher hét constructiehout voor binnen en buiten. In vrijwel elk oud gebouw is eikenhout toegepast voor de dragende delen. Ook voor  gevelbekleding is eiken uitermate geschikt. Daarnaast kan eiken uitstekend worden toegepast als tuinhout. Eiken kan buiten onbehandeld gebruikt worden en is daardoor milieuvriendelijker dan geïmpregneerd tuinhout. Eikenhout heeft een duurzaamheid van klasse 2 wat inhoudt dat het onbehandeld een levensduur heeft van zeker 20 – 25 jaar. Hierdoor is eiken een voordelig alternatief voor tropisch hardhout.

Tropisch hardhout
Tropisch hardhout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tropisch hardhout voert qua duurzaamheid de lijst aan. Tropisch hardhouten palen en vlonderdelen kunnen uitstekend worden toegepast als tuinhout dat bloot staat aan een hoge “waterbelasting”. Veel gebruikte soorten zijn Azobé en Bankirai maar ook Bilinga of Angelim Vermelo. Een groot voordeel van deze soorten is dat ze van nature al een duurzaamheidsklasse van 2 of zelfs 1 hebben, dit houdt in dat het hout verder geen chemische behandeling nodig heeft om tot wel 40 jaar mee te gaan. Bleeker Houtbouw maakt enkel gebruik van leveranciers die hout leveren welke duurzaam zijn geproduceerd en voorzien zijn van het FSC of PEFC-keurmerk.      

 

Staat de door u gewenste houtsoort er niet tussen, geen probleem dit omvat slechts een greep uit de mogelijkheden!